Διεύθυνση : Καμάρα Αντωνίου 3, Θεσσαλονίκη

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ

Διάγνωση & αντιμετώπιση Ψυχικών Δυσκολιών

Άγχος

Το άγχος είναι μια συναισθηματική κατάσταση που κάθε άνθρωπος έχει βιώσει. Οι αγχώδεις διαταραχές είναι μάλιστα αυτές που συναντώνται συχνότερα στο γενικό πληθυσμό και αυτές για τις οποίες κάποιος, τις περισσότερες φορές, θα αναζητήσει ψυχολογική υποστήριξη. Το άγχος είναι μια συναισθηματική κατάσταση η οποία έρχεται ως απάντηση σε κάποια απειλή που είναι συνήθως άγνωστη ή μη αναγνωρισμένη από το άτομο. Όλοι οι άνθρωποι βιώνουν άγχος στη ζωή τους, ωστόσο η ένταση και η διάρκειά του διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το άγχος γίνεται παθολογικό, όταν δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα και τη λειτουργικότητα του ανθρώπου, όταν διαταράσσει την ψυχική του ηρεμία και όταν το αναστέλλει απ’ το να κάνει πράγματα που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, μπορεί να τα κάνει.

Όπως είναι λογικό, τα τελευταία χρόνια κατά την περίοδο της κρίσης, το άγχος έχει αυξηθεί εξαιτίας της εμφάνισης ποικίλων στρεσογόνων παραγόντων. Η οικονομική κατάσταση -ατομική και συλλογική-, η διαρκής έκθεση σε δυσάρεστα γεγονότα, η αίσθηση της αβεβαιότητας για το μέλλον και της έλλειψης ελέγχου πάνω σε αυτό, η αναμονή για ακόμη χειρότερες εξελίξεις σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο είναι ορισμένοι από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδηγούν κάποιον να αισθάνεται πως βρίσκεται, διαρκώς, υπό απειλή και να αναπτύσσει έντονο στρες.

Κρίσεις πανικού

Οι κρίσεις πανικού είναι τα επεισόδια ακραίας εκδήλωσης του άγχους. Μια κρίση πανικού εμφανίζεται ξαφνικά και απότομα, προκαλώντας αίσθημα τρόμου στο άτομο που τη βιώνει. Τα συμπτώματα της κρίσης πανικού δεν διαρκούν περισσότερο από 10 λεπτά. Ορισμένα από τα συμπτώματα μπορεί να είναι: ταχυπαλμία, εφίδρωση, τρεμούλα, μουδιάσματα ή ρίγη, δύσπνοια, το αίσθημα ότι πνίγομαι, πόνος στο στήθος, ναυτία, ζαλάδα ή λιποθυμία, φόβος ότι χάνω τον έλεγχο ή ότι τρελαίνομαι, φόβος ότι πεθαίνω.

Μια κρίση πανικού είναι ακίνδυνη και δεν μπορεί να βλάψει σωματικά το άτομο. Ωστόσο, επειδή τα συμπτώματά της είναι έντονα και εκδηλώνονται σε σωματικό επίπεδο, προκαλούν έντονο τρόμο στο άτομο, το οποίο πολλές φορές πιστεύει πως παθαίνει καρδιακή προσβολή εκείνη τη στιγμή. Συνήθως, το άτομο που υποφέρει από κρίσεις πανικού αναζητά στην αρχή ιατρική βοήθεια, αφού έχει την πεποίθηση πως το πρόβλημά του είναι σωματικό. Μετά από πολλές επισκέψεις σε γιατρούς και αφού διαπιστώσει πως είναι υγιής, είτε αναζητά, είτε παραπέμπεται σε ψυχολόγο.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή που συναντάται αρκετά συχνά. Ο κίνδυνος εμφάνισης της κατάθλιψης στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου είναι σχεδόν διπλάσιος στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Ορισμένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι: η μειωμένη ενεργητικότητα, η έλλειψη ενδιαφέροντος-νοήματος στη ζωή, η έλλειψη ευχαρίστησης, η δυσκολία στη συγκέντρωση, αίσθημα αναξιότητας, διαταραχή του ύπνου (αϋπνία/υπερυπνία), διαταραχή στην όρεξη (αφαγία/υπερφαγία), αίσθημα θλίψης, μείωση της σεξουαλικής διάθεσής, αυτοκτονικές σκέψεις.

Εξαιτίας των παραπάνω συμπτωμάτων, επηρεάζονται όλοι οι τομείς της ζωής ενός ατόμου. Επηρεάζεται η κοινωνικότητά του, καθώς το άτομο αισθάνεται αδιαφορία για τις κοινωνικές συναναστροφές και συχνά καταλήγει να μην έχει κοινωνική ζωή. Μειώνεται ή εξαφανίζεται η ερωτική του επιθυμία και, λόγω αυτού, συχνά αντιμετωπίζει προβλήματα και εντάσεις στη σχέση με τον/τη σύντροφό του. Τέλος, μειώνεται σημαντικά η εργασιακή του απόδοση, λόγω της έλλειψης κινήτρου, ενδιαφέροντος και ενεργητικότητας του ατόμου και, ορισμένες φορές, το άτομο φτάνει στο σημείο να χάσει τη δουλειά του.

Πένθος

Η απώλεια είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ζωής. Η απώλεια και, κατ’ επέκταση, το πένθος δεν αναφέρονται μόνο στο θάνατο αγαπημένων μας προσώπων, αλλά είναι φαινόμενα που έχουν μια καθολικότητα στην ανθρώπινη ζωή. Με κάθε βήμα που διανύουμε στην πορεία της ζωής μας, ταυτόχρονα χάνουμε κάτι. Ανθρώπους, αντικείμενα, την εργασία μας, τις ελευθερίες μας, τα ιδανικά μας, την παιδικότητά μας, τη νιότη μας κ.ά. Αν και δεν το συνειδητοποιούμε πάντα, η ζωή απαιτεί συνεχώς από μας να αποχωριζόμαστε πολύτιμες σχέσεις ή φάσεις, και καθένας από αυτούς τους αποχωρισμούς φέρει το δικό του μοναδικό πόνο, με τη δική του μοναδική ένταση, διάρκεια και ποιότητα. Σε μια τέτοια περίοδο απώλειας/πένθους, οι άνθρωποι χρειάζονται πολλές φορές ψυχολογική υποστήριξη, έτσι ώστε: να κατανοήσουν τι τους συμβαίνει, να επιτρέψουν στον εαυτό τους να βιώσει πόνο (διότι μαθαίνουν από την κοινωνία πως αυτό δεν είναι αποδεκτό), να αισθανθούν ασφαλείς και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για την απώλεια που βιώνουν, να δώσουν χώρο και χρόνο στη διαδικασία του πένθους, να αποδεχτούν την απώλειά τους.

Προβλήματα Σχέσεων

Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να δημιουργεί σχέσεις. Οι σχέσεις αποτελούν, ίσως, το πιο βασικό και επουσιώδες κομμάτι της ζωής μας. Όλη μας η ζωή αποτελείται από σχέσεις οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές, εργασιακές. Η ικανότητά μας να δημιουργούμε σχέσεις, όπως επίσης και η ποιότητα αυτών των σχέσεων αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την ικανοποίηση που παίρνουμε από τη ζωή μας και για την ψυχική μας ισορροπία.

Ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνουμε να σχετιζόμαστε ξεκινάει σχεδόν από τη γέννησή μας και εξαρτάται, άμεσα, από τους ενήλικες οι οποίοι έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην φροντίδα και την ανατροφή μας. Όσο πιο όμορφες και ισορροπημένες ήταν οι σχέσεις μας με τους γονείς και τους φροντιστές μας, όταν ήμασταν παιδιά, τόσο πιο φυσικά και αβίαστα αναπαράγουμε αυτές τις σχέσεις στην ενήλικη ζωή μας. Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε δυσκολίες σε αυτόν τον τομέα, εξαιτίας των μαθημένων τρόπων που σχετιζόμαστε με τους άλλους. Ορισμένα από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε στις σχέσεις μας είναι: το ότι επανειλημμένα παίζουμε συγκεκριμένους ρόλους μέσα στις σχέσεις μας, χωρίς να αισθανόμαστε πως έχουμε επιλογή ως προς αυτό, το να μην ξέρουμε πώς να ζητήσουμε αυτό που θέλουμε από τους άλλους, το να γινόμαστε απαιτητικοί/επιθετικοί με τους άλλους, με αποτέλεσμα να τους διώχνουμε από κοντά μας, να περιμένουμε οι άλλοι να καταλαβαίνουν -ανά πάσα στιγμή- ποια είναι η ανάγκη μας και να την ικανοποιούν χωρίς να χρειάζεται να την εκφράσουμε, το να αισθανόμαστε πως δεν παίρνουμε ικανοποίηση από τις σχέσεις μας, το να αισθανόμαστε πως οι άλλοι μάς εκμεταλλεύονται μέσα στις σχέσεις μας, το να κόβουμε απότομα τις σχέσεις μας γιατί φοβόμαστε να μιλήσουμε ανοιχτά για το τι μας έχει ενοχλήσει/πληγώσει.

Η ψυχοθεραπεία μάς βοηθάει να πετύχουμε στο κομμάτι των σχέσεων καλύτερη ισορροπία ως προς το: να δίνουμε και να παίρνουμε, να φροντίζουμε και να φροντιζόμαστε, να ικανοποιούμε και να ικανοποιούμαστε, να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας, τους προβληματισμούς μας με τους σημαντικούς ανθρώπους γύρω μας, να είμαστε περισσότερο ο εαυτός μας μέσα στις σχέσεις μας, να επιλέγουμε σχέσεις που μας αντιπροσωπεύουν.

Συμβουλευτική γυναικών σε θέματα σχέσεων

Στην σύγχρονη εποχή παρατηρούμε όλο και περισσότερες γυναίκες να μένουν μόνες τους, παρά την επιθυμία τους να συνάψουν μακροχρόνιες και ουσιώδεις σχέσεις που μπορούν να οδηγήσουν στο γάμο και τη δημιουρία οικογένειας. Αυτό οφείλεται ή εξηγείται από πάρα πολλές αιτίες (γυναικεία χειραφέτηση και απελευθέρωση, οικονομική κρίση, πολύ υψηλές απαιτήσεις).

Η βασικότερη όμως όλων των αιτιών είναι πως οι γυναίκες δεν έχουν ενημέρωση-κατανόηση του διαφορετικού τρόπου λειτουργίας των ανδρών στον τομέα των σχέσεων και αυτό οδηγεί πολλές φορές σε λάθος επιλογές, στάσεις και συμπεριφορές που δεν βοηθούν καθόλου στη σύνδεση με έναν άνδρα. Πολλές φορές οι γυναίκες, προκειμένου να εμπνεύσουν την αγάπη και την αφοσίωση ενός άνδρα, χρησιμοποιούν όλους τους λάθος τρόπους για να τον φέρουν κοντά τους και πετυχαίνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Κάποιοι από αυτούς τους τρόπους είναι το δράμα, το κηνύγι του άνδρα, ο χειρισμός, η προσποίηση οτι όλα είναι καλά και η καταπίεση των αυθεντικών συναισθημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο δεν καταφέρνουν να συνδεθούν μαζί του, αλλά τον διώχνουν μακριά.

Η συμβουλευτική γυναικών στον τομέα των σχέσεων μπορεί να βοηθήσει γυναίκες, είτε είναι ελεύθερες, είτε είναι δεσμευμένες, είτε είναι παντρεμένες, να βελτιώσουν ακόμη και να θεραπεύσουν την συναισθηματική και ερωτική τους ζωή. Πιο συγκεκριμένα βοηθάει:

  • Γυναίκες που νιώθουν οτι έχουν "κολλήσει" ή νιώθουν συστολή και ανασφάλεια σε αυτόν τον τομέα, να ξαναμπούν στο παιχνίδι του φλέρτ και των σχέσεων.

  • Γυναίκες που είναι ελεύθερες και επιθυμούν να είναι σε σχέση, να μπορέσουν α συνάψουν μακροχρόνιες και ουσιώδεις σχέσεις.

  • Γυναίκες που είναι δεσμευμένες ή παντρεμένες και νιώθουν οτι η σχέση τους περνάει κρίση, να βελτιώσουν τη σχέση τους με τον σύντροφο/σύζηγό τους και να ξαναβρούν τη σύνδεση μαζί του.

  • Γυναίκες που νιώθουν αδειασμένες συναισθηματικά από τις σχέσεις τους, να σταματίσουν να προσπαθούν να "φτιάξουν" τη σχέση τους με τους λάθος τρόπους που τις αφήνουν αποδυναμωμένες και να μάθουν καινούργιους τρόπους που βοηθούν στη δημιουργία ικανοποιητικών σχέσεων.

  • Όλες τις γυναίκες, να ξαναβρούν τη σύνδεση με τον αυθεντικό τους εαυτό. Να ανακαλύψουν πρώτα οι ίδιες τα αληθινά τους συναισθήματα (πράγμα με το οποίο οι περισσότερες χρειάζονται βοήθεια) και έπειτα να μπορέσουν να εκφράσουν και να επικοινωνήσουν το πως νιώθουν με έναν αληθινό, ευάλωτο και ανοιχτό τρόπο. Με έναν τρόπο που ο άνδρας μπορεί να καταλάβει κκαι να σχετιστεί.

  • Γυναίκες που θέλουν να μάθουν τον τρόπο που σκέφτονται οι άνδρες όπως επίσης και εργαλεία καλής επικοινωνίας με τους άνδρες. Αυτά περιλαμβάνουν συγκεκριμένη γλώσσα, κείμενα και στάση σώματος στα οποία οι άνδρες ανταποκρίνονται.